Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

8 Νοεμβρίου: Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Η συγκεκριμένη μέρα είναι αργία για την πόλη μας, το Δήμο Κορυδαλλού γιατί οι Άγιοι Ταξιάρχες είναι οι πολιούχοι της. Μπορώ να ομολογήσω ότι μέχρι πρότινος δεν γνώριζα πολλές λεπτομέρειες για τους Ταξιάρχες πέρα από κάποιες πληροφορίες που είναι σε όλους γνωστές. Θέλοντας όμως να δημιουργήσω μία σωστά ενημερωμένη ανάρτηση έκανα κι εγώ την έρευνά μου. Τι βρήκα λοιπόν:






Στις 8 Νοεμβρίου, είναι ημέρα ανάμνησης της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.
Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον αϋλο και αόρατο Αγγελικό κόσμο, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων».
Οι Άγγελοι είναι ασώματοι και αϋλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος, φόβο και σεβασμό, όπου δεν μπορούν να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Γι'αυτό και καλύπτουν με τις πτέρυγές τους το πρόσωπό τους.
Συγκεκριμένα, ο Θεός δημιούργησε δέκα Τάγματα Αγγέλων, τα εννέα από τα οποία έχουν τις εξής ονομασίες : Σεραφίμ, Χερουβίμ, Αρχάγγελοι και Άγγελοι. Ο επικεφαλής του δεκάτου τάγματος, ήταν ο Εωσφόρος.

Τι συνέβη και ο Θεός τον έριξε από την ουράνια δόξα; Γιατί τον έδιωξε από κοντά του;

Λοιπόν, ο Διάβολος λόγο της υπερβολικής του υπερηφάνειας, καυχήθηκε ότι θα βάλει τον θρόνο του πάνω στις νεφέλες του ουρανού και ότι θα γίνει όμοιος με τον Θεό και  αμέσως μόλις τα σκέφτηκε αυτά ο Διάβολος έπεσε απ' την ουράνια δόξα και το αρχαγγελικό του αξίωμα.  Και το τάγμα του Εωσφόρου έπεσε μαζί του, κι από φωτεινοί Άγγελοι έγιναν σκοτεινοί και δαίμονες !!!
Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είδε αυτήν την πτώση των Αγγέλων και κατενόησε την αιτία της. Τότε με υποταγή και ταπείνωση επέδειξε την πίστη του προς τον Θεό και φύλαξε και την δική του δόξα και λαμπρότητα που του είχε χαρίσει ο Θεός, αλλά και την δόξα όλων των Αγγέλων. Για την υποταγή του αυτή ο Θεός όρισε ο Μιχαήλ να είναι ο πρώτος των Αγγελικών τάξεων.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μάζεψε και ένωσε σε ένα, όλους τους Αγγέλους και τους φώναξε το "Πρόσχωμεν", δηλαδή να προσέξουν και να κατανοήσουν τι έπαθαν αυτοί οι εκπεσόντες Άγγελοι, οι δαίμονες, για την υπερηφάνειά τους. Να στοχαστούν οι Άγγελοι και να κατανοήσουν τι είναι ο Θεός και τι είναι ο Άγγελος. Ο Θεός είναι ο Δεσπότης και ο Δημιουργός του παντός και οι Άγγελοι είναι δούλοι και κτίσματα του Θεού. Κι έτσι οι Άγγελοι ανύμνησαν και δόξασαν τον Θεό και είπαν τον Αγγελικό ύμνο "Άγιος, Άγιος, Άγιος Kύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού". (πληροφορίες από το ιστολόγιο "Παναγία η Ελεούσα Μαλακώντα")



Όπως γνωρίζουμε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που το όνομά του σημαίνει "Η δύναμη του Θεού" είναι προστάτης της πολεμικής αεροπορίας. Ο αρχ. Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλ. μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής». Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Γι' αυτό και οι προσκυνητές καταφθάνουν με τεράστιες λαμπάδες για τάματα και ασημένια παπούτσια. Τα τελευταία του τα αλλάζουν κάθε χρόνο γιατί τα λιώνει καθώς «πηγαίνει» να βοηθήσει όλον αυτόν τον κόσμο που τον χρειάζεται.
Στη Σύμη, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης των ναυτικών και του προσφέρονται τάματα που τα ρίχνουν στη θάλασσα. Τα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ(Μανταμάδου- Μυτιλήνη, Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη, της Θάσου και αλλού) είναι πόλος έλξης για τους προσκυνητές τις ημέρες αυτές.



            Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που το όνομά του σημαίνει "Άνθρωπος του Θεού" είναι ο άγγελος που έφερε το μήνυμα του Ευαγγελισμού στη Θεοτόκο (αυτός την έτρεφε 12 χρόνια μέσα στον Ναό).


            Και οι δύο έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στην Παλαιά και στην Κενή Διαθήκη, για να μεταφέρουν το μήνυμα του Θεού στους ανθρώπους. Είναι οι αρχηγοί όλων των Αγγέλων. Και οι εικόνες τους είναι θαυματουργές. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε την ιστορία της Μονής του Ταξιάρχη στο Μαντουμάδου Και στη Σύμη. Θα θέλετε σίγουρα να τις επισκεφτείτε.
  Για την ημέρα αυτή ετοίμασα κάποια φύλλα εργασίας τα οποία θα δώσω στα παιδιά της τάξης μου, αφού πρώτα μιλήσουμε για τους Ταξιάρχες με απλά και λίγα λόγια. Το ένα από αυτά θα το δώσω τροποποιημένο και απλοποιημένο για ευνόητους λόγους. Όμως οι περισσότερες από εσάς που θα διαβάσετε την ανάρτηση, εργάζεστε με νήπια, έτσι σας δίνω το φύλλο εργασίας που καλύπτει την ηλικία και τις δεξιότητες των παιδιών σας.







Σήμερα Δευτέρα συζητήσαμε με τα παιδιά για τους Ταξιάρχες. Τους εξήγησα ότι οι Ταξιάρχες και όλοι οι άγγελοι υπάρχουν γύρω μας αλλά δεν μπορούμε να τους δούμε. Έρχονται κοντά μας για να μας βοηθήσουν σε κάποια δύσκολη στιγμή. Κάνοντας μια υποθετική ερώτηση, ζήτησα από τα παιδιά να μου πουν τι θα ήθελαν να πουν στον φύλακα άγγελό τους που είναι δίπλα τους και μπορεί να τους ακούσει. Οι απαντήσεις με ξάφνιασαν ευχάριστα, κάποιες μου έδειξαν ότι έχουν πολλές φοβίες κι άλλες ότι πραγματικά τους προβλημάτισε η ερώτηση. Σκέφτηκα να μην αναρτήσω έτσι απλά έναν πίνακα με αυτά που ειπώθηκαν αλλά ότι θα ήταν καλύτερα να γράψω την κάθε ευχή ή προσευχή πάνω σε ένα αγγελάκι που έφτιαξα στο γόνατο , όπως χαρακτηριστικά λέει και η φίλη μας η Πιτσίνα! Να το αποτέλεσμα.

Στο τέλος είπαμε και μια βραδινή προσευχούλα την οποία θα την πάρουν μαζί τους.
ΒΡΑΔΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πρίν πέσω να πλαγιάσω,
Θεέ, παρακαλώ
να δώσεις να περάσω
τη νύχτα με καλό.

Τον άγγελο Σου στείλε
και πάλι από ψηλά.
Νάρθει στο προσκεφάλι
πιστά να με φιλά.

Κι όταν θα κοιμάμαι,
κοντά μου νʼ αγρυπνά
και γω να μη φοβάμαι
τα σκότη τα πυκνά.

Και σʼ όλη Σου την πλάση
κι όπου καλό παιδί,
να στείλεις να σκεπάσει
η στοργική σου ευχή.

Μιχαήλ Στασινοπούλου

10 σχόλια:

  1. αλλη μια φορα μπραβο σου ,,πολυ χρησιμη αναρτηση ,,μπραβο ρε κοριτσι ,,εννοειται τα εεχω εκτυπωσει ηδηηηη και θα δουλευτουν ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με την ευκαιρια θα ανεβασω βιντεακι απο τον ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΥΜΗΣ που γιορταζει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟΛΕΤΤΆΚΙ ΜΟΥ!!!!ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΟΛΑ .ΘΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. poly xrisimes oi plirofories sou Mpravo!!!! fetos vriskomai se ena xwrio - poli pou einai oi poliouxoi k xreiazetai na doulepsw to thema ektenesyera! SE EYXARISTW!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΜΟΥ !!!!!!!!!!!!!!!! ΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΟΥΛΕ ΤΗ ΚΡΑΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικολ μου υπέροχο το υλικό!!!!!αποθηκεύω!!!!!ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hi there! I would love to use the first two worksheets (two archangels and the maze) for the feast of the Archangels tomorrow but can't figure out how to download them. Can you please help? Thank you so much! You have a beautiful blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. If you want to download them, you just have to open each one of them and copy them in your files! Good lack!

    ΑπάντησηΔιαγραφή